Przepisy
Data dodania: 19.03.2016
Potrawka ze schabu z pieczarkami
Poniższy przepis to jedno z tych nieśmiertelnych dań, które zaspokoi nawet największy głód. Połączenie schabu z kluskami śląskimi dostarcza ogromną ilość energii i jest idealne dla osób chcących przygotować się do dużego wysiłku fizycznego.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
Do podania:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niezbyt długie paski. Do obszernego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz posiekane drobno igiełki rozmarynu. Potrząsamy, aby całość się wymieszała. Dodajemy kawałki mięsa, zamykamy woreczek i mocno potrząsamy. Dzięki temu schab łatwo i szybko obtoczy się w mięsie i przyprawach. Mięso podsmażamy w rondlu na rozgrzanym smalcu tak, aby kawałki opiekły się z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondla z podsmażonym mięsem dodajemy pieczarki, czosnek i chwilę podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę oraz bulion. Mieszamy i dodajemy pokrojoną białą część dymki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 30 minut). Potrawkę można podać z kluskami, kopytkami lub ryżem.
Więcej przepisów na obiad można znaleźć tutaj >>
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 800 g schabu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu
- 150 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml pomidorów krojonych z puszki lub passaty
- 300 ml bulionu
- 2-3 cebule dymki
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
- 4 porcje klusek, kopytek, ryżu lub ziemniaków (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niezbyt długie paski. Do obszernego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz posiekane drobno igiełki rozmarynu. Potrząsamy, aby całość się wymieszała. Dodajemy kawałki mięsa, zamykamy woreczek i mocno potrząsamy. Dzięki temu schab łatwo i szybko obtoczy się w mięsie i przyprawach. Mięso podsmażamy w rondlu na rozgrzanym smalcu tak, aby kawałki opiekły się z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondla z podsmażonym mięsem dodajemy pieczarki, czosnek i chwilę podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę oraz bulion. Mieszamy i dodajemy pokrojoną białą część dymki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 30 minut). Potrawkę można podać z kluskami, kopytkami lub ryżem.
Więcej przepisów na obiad można znaleźć tutaj >>