Przepisy
Data dodania: 11.11.2015
Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami
Zupa krem robi furorę w polskiej kuchni. Przy okazji kolejnego obiadu warto sięgnąć po bardziej egzotyczne rozwiązanie. Dobrym przykładem jest zupa oparta na marchwi i mango z orientalnym dodatkiem w postaci krewetek. Pomimo dość wyrafinowanej formy danie mieści się w kategorii szybka zupa dzięki wykorzystaniu mrożonej marchwi, co bardzo przyśpiesza pracę.
Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
- 1 cebula
- 400 g marchewki
- 1 duże mango
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- po 2 krewetki na porcję zupy
- po 3 cienki plasterki buraka na porcję
- olej kokosowy do smażenia.
Cebulę obieramy i siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę i dodajemy zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki.
Krewetki nakłuwamy na patyczki i podsmażamy na oleju kokosowym do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju smażymy plasterki buraka. Wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
Zupę podajemy z szaszłykami z krewetek i chipsami z buraka.