Przepisy
Data dodania: 15.09.2015
Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym
Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski), jeden ze składników niniejszego przepisu, oprócz niezwykłej nazwy oferuje liczne właściwości zdrowotne, a nawet jest uznawana za afrodyzjak. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
- 2 piersi kurczaki
- 2 średnie cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 150 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1,5 łyżki masła orzechowego
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Cebulę szklimy na 1 łyżce masła i dodajemy ziemniaki i zamrożoną marchewkę. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Filety z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Smażymy w rondlu razem z czosnkiem na drugiej łyżce masła aż się zrumieni. Dodajemy warzywa, wlewamy gorąca wodę i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy masło orzechowe, ciecierzycę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem lub chlebem pita.