trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 12.03.2015

Rolada szpinakowa z łososiem

Poniższy przepis pozwala przygotować lekką przystawkę w formie eleganckiej rolady, czyli dania, które pod różnymi postaciami figuruje w jadłospisach wielu krajów europejskich, ale nie tylko. Rolady kojarzą nam sę najczęściej z mięsem, w które zawijane są warzywa, ser, owoce lub inne mięsa. Takie są, np. nasze zrazy, ukraińskie zawijaki, włoskie braciole, francuskie paupiette, niemieckie rouladen, czy w końcu japońskie sushi.

Pora: święta, wizyta gości
Rodzaj dania: przystawka
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: kilka osób

 

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek mąki
  • 300 g serka twarogowego (kanapkowego)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku.

Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.

Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.

Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki.

Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.

< Powrót