trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 02.03.2015

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów

Kopytka chyba najczęściej przyrządzane są u nas w towarzystwie skwarek i tłuszczu. Równie szybko i smacznie można podać kopytka z sosem z bazylii i pieczarek. W taki sposób to bardzo lubiane, ale też dość powszednie danie zyskuje całkiem nowy i oryginalny smak.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4 osoby


Składniki:

  •     kilka gałązek świeżej bazylii
  •     garść migdałów (posiekanych)
  •     2 duże łyżki oliwy z oliwek
  •     100 g sera cheddar/parmezanu/corregio lub grana padano.
  •     2 opakowania kopytek ziemniaczanych (Nordis Kopytka ziemniaczane)
  •     1 cebula
  •     oliwa do smażenia
  •     800 g pieczarek
  •     100 ml bulionu
  •     200 ml śmietany 30%
  •     sól, pieprz do smaku.


Za pomocą blendera miksujemy razem bazylię, migdały, oliwę, ser. Jeśli składniki nie chcą się miksować, to znaczy że trzeba dodać więcej oliwy.

Cebulę i pieczarki obieramy. Cebulę kroimy drobno, a pieczarki w plastry i podsmażamy na oliwie.


Wlewamy bulion, odparowujemy przez chwilę i dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 minutę i wlewamy sos bazyliowy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i doprawiamy do smaku. Sosem polewamy gotowe kopytka. Można również wykorzystać makaron lub kluski.

< Powrót