trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.02.2015

Pasta z groszku z koperkiem i czosnkiem

Pamiętacie z czasów szkolnych tę chwilę, kiedy sięgaliście po kanapkę do tornistra? Znowu z wędliną lub serem?! Dziś już więcej wolno i można sięgnąć po warzywną alternatywę. Kromka z pastą z zielonego groszku może być świetnym rozwiązaniem dla wegetarian. Jest szansa, że zachęci dzieci do brania kanapek do szkoły. Kanapka jest banalnie łatwa w wykonaniu, a zrobienie jej zajmuje najwyżej 10 minut.

Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4 osoby


Składniki:

  •     200 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystane Nordis groszek)
  •     2 ząbki czosnku
  •     50 g prażonych nasion lnu
  •     2 łyżki oliwy z oliwek
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     120 g sera feta
  •     pół szklanki wody
  •     pół pęczka koperku
  •     sól i pieprz do smaku.


Zmrożony groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 20 sekund tak, aby groszki zaledwie się rozmroziły. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ziarna lnu prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki pasty miksujemy za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu, na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

< Powrót