trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 24.02.2015

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym

Jednym z najprostszych i najbardziej znanych słodyczy na całym świecie jest karmel czyli po prostu roztopiony cukier. Co jednak sprawia,że tak prosta reakcja jak usunięcie wody z produktu nadaje mu tak niesamowity kolor i zapach. Chemicy wiedzą tylko tyle, że następują wtedy reakcje izomeryzacji i polimeryzacji, jednak nie znają dokładnych ich mechanizmów. Po co jednak wnikać w tak zaawansowane procesy chemiczne, skoro można karmel połączyć z sosem wiśniowym, aromatycznymi przyprawami, gorącymi śliwkami, delikatnymi lodami waniliowymi, ciemną czekoladą i rozkoszować się pysznym, zimowym, rozgrzewającym deserem.

Pora: deser
Rodzaj dania: słodki sos, lody
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby

Składniki:

Sos waniliowy:

  •     0,5 litra mleka 3,2 %
  •     2 żółtka
  •     1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
  •     50 g cukru (wykorzystany cukier brązowy).

Gorące śliwki:

  •     1 opakowanie mrożonych węgierek (450 g)
  •     sok z 1 cytryny
  •     10 g cukru
  •     4 goździki
  •     100 ml śliwowicy.

Sos wiśniowy:

  •     70 g cukru (wykorzystany cukier brązowy)
  •     100 ml syropu wiśniowego
  •     2 gwiazdki anyżku.

Do podania:

  •     lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
  •     starta czekolada.

Robimy sos waniliowy:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i odrobiną ciepłego mleka. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając i resztę cukru. Jeśli sos nie zrobił się gęsty, wtedy możemy przelać go do małego rondelka i lekko podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty. Uwaga- jeśli przesadzimy z temperaturą, to żółtka się zetną i cały sos trzeba będzie robić od nowa.

Robimy gorące śliwki:

Śliwki rozmrażamy, dolewamy soku z cytryny, dosypujemy cukru, wrzucamy goździki i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Sok, który wypłynął ze śliwek podczas duszenia odlewamy, a śliwki zalewamy śliwowicą. Przed samym podaniem podgrzewamy śliwki tak, aby były gorące.

Robimy sos wiśniowy:

Cukier karmelizujemy w rondelku o grubym dnie i mieszamy z syropem wiśniowym.

Wrzucamy anyż i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Dolewamy sok z duszonych śliwek, mieszamy i odławiamy przyprawy.

Do pucharków nalewamy sos waniliowy, dodajemy gorące śliwki, zalewamy sosem wiśniowym. Do każdego z pucharków kładziemy gałkę lodów waniliowych i posypujemy czekoladą.

< Powrót