trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 16.02.2015

Pesto pietruszkowe do kopytek i makaronów

Pesto pozwola uatrakcyjnić proste składniki potrawy jak makaron czy kopytka, przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy. Tradycyjne pesto robi się ze świeżych liści bazylii, ale w Polsce możemy sięgnąć po pietruszkę – zieleninę bliższą naszej tradycyjnej kuchni. Efekt: pesto o niezwykłym, głębokim smaku, który wielu może przypaść do gustu bardziej, niż klasyczne pesto.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 2-3 osoby

Składniki:

  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki
  • 9 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu/corregio/grana padano/sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

makaron/gnocchi/kopytka (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)

Pietruszkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i grubo siekamy. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w wysokiej szklance i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli składniki nie chcą się miksować, oznacza to, że jest za mało oliwy i należy dolać jej więcej. Pesto mieszamy z kopytkami lub makaronem.

< Powrót