trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 13.02.2015

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiemi i pieczarkami w białym sosie

Ziemniaki w kuchni kojarzą się zwykle z daniami o niezbyt wyszukanym smaku. To oczywiście stereotyp, czego dowodzi niniejszy przepis na ziemniaki zapiekane ze szpinakiemi i pieczarkami w białym sosie. Kartofle zostały zepchnięte do głębokiej defensywy przez relatywnie nowe dania, o ponętniej brzmiących nazwach, jak np. pizza, pasta, czy hamburger. Pyry nie mają tyle uroku, ale są za to zdecydowanie zdrowsze.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne lub przekąska
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 2 osoby (obiad) lub 4 osoby (przekąska)

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1/2 średniej cebuli

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (cheddar, parmezan, grana padano, corregio)
  • 1/4 łyżeczka papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku.

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 100 g szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 1/2 szklanki mleka.

Do podania:

3/4 szklanki startego sera żółtego (najlepiej cheddar)
opakowanie rukoli.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok.

Robimy sos:

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką. aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem.

Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree.

Robimy nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej.

Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.

< Powrót