trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 31.01.2015

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym

Do tanga czasem trzeba trojga, a nawet czworga. Mleko, makaron i marchewka, wraz z cichym wspólnikiem, którym jest w tym przepisie korzeń imbiru – tworzą danie, którego smak będziemy pamiętać długo po zjedzeniu penne. Orientalne smaki kojarzą nam się ze słodko-kwaśnymi potrwami z Chin, czy piekielnie ostrymi potrawami tajskimi. Ale mogą też być delikatne, jak niniejszy przepis na penne z marchewką na mleku kokosowym.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas gotowania: 20 minut
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 4 osoby

Składniki:

400 g makaronu penne
200 g marchewki (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
1/2 szklanki bulionu lub wody
200 ml mleka kokosowego
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku.

Zmrożoną marchewkę wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem, chwilę podsmażamy na małym ogniu, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe, starty na tarce lub posiekany korzeń imbiru. Dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.

W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu łączymy na patelni z sosem kokosowo-marchewkowym. Rozkładamy na porcje.

< Powrót