trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 23.01.2015

Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru

Olej z pestek dyni, który jest dodatkiem do zupy dyniowej ma ciekawe właściwości. Nie dość,że posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, to także witaminy i mikroelementy. Jest on tłoczony na zimno i nie należy go ogrzewać, ponieważ nie jest odporny na działanie wysokich temperatur. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, a także.. kremów do twarzy. Wygładza on bowiem zmarszczki i działa rozjaśniająco.


Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 – 6 osób


Składniki:

  •     1 średnia dynia (ok.1,5 – 2 kg razem z miąższem i pestkami)
  •     1 duża cebula
  •     2 cm świeżego korzenia imbiru
  •     200 g marchewki (wykorzystano Nordis marchew kostka)
  •     1 jabłko lub gruszka
  •     sól do smaku.

Do podania:

    oliwa lub olej z pestek dyni
    podprażone pestki z dyni.

Z dyni robimy puree. Cebule i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę. Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę. Gotujemy ok 7 – 8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.

< Powrót