trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 14.11.2013

Tarta z warzywami i boczkiem

Poniższy przepis to typowy lifehack, czyli sposób na zrobienie czegoś, co spędza nam sen z powiek w prosty i bardzo satysfakcjonujący sposób. W tym wypadku chodzi o wyczyszczenie naszej zamrażarki z końcówek różnych mrożonek. Rozwiązaniem jest zrobienie tarty – prostego do zrobienia i jednocześnie zaskakująco smacznego dania.

W tym wypadku do tarty trafiły końcówki zawartości opakowań zielonego groszku i fasola szparagowej ciętej. Ale można poeksperymentować z brokułami, kalafiorem, brukselką, czy włoszczyzną.

Wykonanie poniżej opisanego przepisu kosztowało zaledwie 3,5 zł na osobę! Tarty starczyło na kolację dla 4 osób.

Składniki (ok. 4 porcje)

  • 150 g mąki
  • 30 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mozarelli
  • olej do smażenia
  • 200 g boczku
  • 200 g dowolnych warzyw mrożonych (wykorzystane końcówki zawartości opakowań Nordis Groszek zielony i Fasola szparagowa cięta)
  • sól,pieprz, majeranek do smaku.

Do mąki dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Wbijamy 2 żółtka, 70 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, wyklejamy nim formę do tart (średnica 30 cm) w taki sposób, aby brzegi ciasta były wyżej niż dno. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju i dodajemy zmrożone warzywa. Podsmażamy całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, do momentu, kiedy odparuje cała woda. Odstawiamy na bok.

1 jajko i 2 żółtka roztrzepujemy razem z jogurtem dodając majeranek, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę mozarellę.

Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z warzywami i wylewamy masę jajeczno- jogurtową.

Tartę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy ciepłą lub zimną. Tanio, szybko, smacznie!

< Powrót