trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 24.10.2013

Krem czekoladowy z lodami śmietankowymi

Kto powiedział, że lody jada się tylko latem? Przecież potrafią doskonale umilić ciemny, jesienny wieczór; zwłaszcza jeśli są podane w towarzystwie ciepłego kremu czekoladowego. Jak wiadomo czekolada podnosi poziom endorfin. To świetne lekarstwo na jesienne zniechęcenie – pod warunkiem, że jest to prawdziwa czekolada. Za czekoladę uznaje się w Polsce produkt, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej. Jednak do przyrządzenia poniższego deseru powinna zostać wykorzystana gorzka czekolada o 70% lub nawet 90 % zawartości masy kakaowej.

Składniki (2 duże filiżanki):

  • 55 g miękkiego masła
  • 55 g cukru brązowego
  • 100 ml mleka
  • 110 g gorzkiej czekolady 70% (wykorzystana czekolada gorzka Wawel o 90% zawartości masy kakaowej!)
  • 1 żółtko (pamiętajmy, że jajko powinno być wcześniej umyte i sparzone)
  • 2 gałki lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowe)

Masło miksujemy z cukrem brązowym, aż będzie miękkie i puszyste (drobinki cukru mogą być wyczuwalne).

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie i zagotowujemy na małym ogniu. Zaraz po zagotowaniu wrzucamy pokruszone kawałki czekolady i szybko mieszamy do momentu, aż powstanie gładki krem. Trzeba uważać, aby czekolada nie przywarła do dna garnuszka. Masę odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Do masła z cukrem dodajemy żółtko i miksujemy. Zaraz potem dodajemy, po trochu, masy czekoladowej cały czas miksując.

Kiedy krem jest już gładki i błyszczący przelewamy go do pucharków lub filiżanek i dodajemy gałkę lodów do każdej z nich.

Przyozdabiamy wiórkami lub płatkami czekoladowymi.

< Powrót